Emeklilere ek zam teklifi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edildi.
Asgari emekli maaşının 10 bin liraya çıkarılmasını ve emekli maaşlarına yüzde 5 oranında ilave zam yapılmasını içeren tasarı, Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edildi.
MECLİS’TE ÇALIŞMA HAYATINA İLİŞKİN YÖNETMELİK KABUL EDİLDİ
Çalışma hayatına ilişkin düzenlemelerin yer aldığı İşsizlik Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edildi. Teklife göre kısa çalışma nedenlerine “genel salgın” durumu da eklenecek. Sigortalıların kısa çalışma ödeneğinden yararlanabilmesi için gereken asgari prim ödeme gün sayısı 600’den 450’ye indirilecek.
KISA ÇALIŞMA ÖDEMESİNE İLİŞKİN KURALLAR DEĞİŞTİ
Kısa çalışma ödeneğinden yararlanılabilmesi için sigortalının kısa çalışmanın başlamasından önceki son 120 gün boyunca hizmet sözleşmesine tabi olması ve kısa çalışma süresinde en az 450 gün sigortalı olarak çalışmış olması gerekmektedir. 3 yıldır çalışmış ve işsizlik sigortası primlerini ödemiş. Kısa çalışma ödeneği sigortalıya her ayın 5’inde ödenecektir. Ödeme tarihini öne almaya Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı yetkili olacak.
HERHANGİ BİR VERGİ VE GÖREV OLMAYACAK
Kısa çalışma ödeneği, damga vergisi dışında herhangi bir vergi veya kesintiye tabi tutulmayacak ve nafaka borçları hariç onda birinden fazlası haczedilmeyecek, başkasına devredilmeyecek veya devredilmeyecektir. Kısa çalışma ödeneği olarak ödenen süreler, kısa çalışmanın başlangıç tarihinden itibaren 3 yıl içinde hizmet akdinin feshi nedeniyle yapılacak işsizlik ödeneği ödemelerine hak kazanılan sürelerden düşülecektir.
VEFAT SİGORTALILARIN FAZLA ÖDEMELERİ GERİ ALINMAYACAKTIR
Sigortalının kusurundan kaynaklanan fazla ödemeler sigortalıdan yasal faizi ile tahsil edilecek olup, vefat eden sigortalıya ilişkin fazla ödemeler geri alınmayacaktır. Uygulama, kısa çalışmaya başlama tarihi bu yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten önce olanlar için de geçerli olacak. Kısa çalışma ödeneğine ilişkin kararlar 1 Mart’ta yürürlüğe girecek.
İŞVERENLERE ASGARİ ÜCRET DESTEĞİ 700 TL’YE ÇIKARILACAK
Ek istihdam sağlanması ve özel politika gerektiren, mesleki yeterlilik belgesine sahip kadın, genç ve işsizlerin istihdamının desteklenmesi amacıyla sağlanan teşvik 31 Aralık 2025 tarihine kadar devam edecek, Cumhurbaşkanına başvuruyu 31 Aralık tarihine kadar uzatma yetkisi verilecek. , 2026. İşverenlerin işgücü maliyetlerini düşürerek istihdamı artırmak ve kayıtlı istihdamı korumak amacıyla 2016 yılından bu yana uygulanan taban fiyat desteği, 2024 yılında aylık 700 lira olarak uygulanacak. Böylece asgari fiyat desteği 2024 yılında da geçerli olacak. 500 liradan 700 liraya çıkarılacak.
Kanun kapsamında eğitim kurumları, ortak sağlık ve güvenlik birimleri, ekipman muayene kuruluşları, iş hijyeni ölçüm, test ve analiz laboratuvarlarını denetlemek, yetkilendirmek, denetlemek ve denetlemek üzere Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yetkili olacak. Bakanlık adına denetim, denetim ve kontrol, İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğünde görev yapan uzman ve uzman yardımcısı, mühendis, fizikçi, kimyager, biyolog ve hekim unvanlarındaki işçiler tarafından gerçekleştirilecek.
Görevlendirilen işçi, denetim, teftiş ve kontrol sırasında mümkün olduğu kadar işi aksatmamak, patronun ve işyerinin mesleki sırlarını, gördüğü ve öğrendiği konuları tamamen gizli tutmakla yükümlü olacak. Görevlendirilen işçiye patron veya çalışanlar tarafından gerekli kolaylıklar sağlanacaktır. Görevli Bakanlık çalışanları, kolluk kuvvetlerinin yardımına ihtiyaç duymaları halinde, askeri işyerleri hariç durumu ilgili mülki idare amirine bildirecek. Mahallin mülki amiri talebi uygun görürse yeterli kolluk kuvvetini görevlendirecek.
EN DÜŞÜK EMEKLİLİK PAYI 10 BİN LİRAYA ÇIKARILACAK
Komisyonda teklife iki unsur eklendi. Buna göre asgari emekli maaşı Ocak ödeme döneminden itibaren uygulanmak üzere 7.500 liradan 10.000 liraya çıkarılacak. Ocak ödeme döneminden itibaren SSK ve Bağkur emekli maaşlarındaki artış oranına yüzde 5 eklenecek. Böylece artış oranı yüzde 42,57 olarak uygulanacak.