Haber

Kazakistanlı bir hastaya Türkiye’de başarılı bir yanak nakli yapıldı

Kazakistan’da yaşayan 61 yaşındaki Aiganym Yeleuova, 1 yıl önce ağız kanserine yakalandığını öğrendi. Ülkesinde ameliyat olan ancak nüks eden Yeleuova, tedavi için Türkiye’ye geldi. Konuşma, yeme-içme gibi hayati fonksiyonlarını kaybetmek üzere olan hastanın ağız tabanından sol çenesine yayılan ceviz büyüklüğündeki tümör, 3 saatlik operasyonla çıkarıldı. Yeleuova’ya göğsünden doku alınarak yeni yanak yapıldı. Kamışla beslenen ve yavaş yavaş konuşabilen hasta neredeyse ölüyordu.

Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Tayfun Apuhan’a ulaşan hastada, ağız tabanından sol çenesine yayılan agresif tümör tespit edildi. Yine metastaz yapan tehlikeli tümör, 3 saatlik operasyonla başarıyla çıkarıldı. Hastanın yanağından ceviz büyüklüğünde tümör çıkarıldı ve göğüs bölgesinden alınan doku nakledilerek yeni bir yanak yapıldı. Pipetle beslenen ve yavaş konuşabilen hastanın ölümden döndüğünü söyleyen Prof. Apuhan, “Dil ve çenenin bir kısmını çıkarmak zorunda kaldık. Tümör hastanın boynuna yayıldığı için boyun bölgesini de temizledik. Hastamız konuşma, yemek yeme gibi önemli hayati fonksiyonlarını kaybetme noktasına gelmişken ve içki içtikten sonra göğsünden aldığımız dokuyla başarılı bir yanak nakli yapılarak sağlığına kavuşturuldu.” “Hastayı ağızdan beslemeye başladık, rahatlıkla yutkunabiliyor. Kısa süre içinde taburcu edeceğiz” dedi.

Aiganym Yeleuova’nın hastalığı, tümörün tam olarak temizlenememesi nedeniyle tekrarladı. Ancak yeniden ameliyat olma riski nedeniyle Kazakistan’daki hastanelerde tedavi edilemeyen Yeleuova, Türkiye’deki Hisar Hastanesi Intercontinental’de Kulak Burun Boğaz (KBB) ve Baş Boyun Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Tayfun Apuhan’a başvurdu. Prof. Dr. Tayfun Apuhan, “Bu tür durumlarda en önemli şey geride tümör kalmamasıydı. Deriden ayrılmasını engellemek için girişimde bulunmak zorunda kaldık. Hastamızda deriyi çıkarmak zorunda kaldık, dilin ağız tabanındaki kısmı ve çenenin bir kısmı. Aynı zamanda tümör de çıkarıldı. Boyun bölgesine yayılmış olduğu için bu bölgedeki tümörü de çıkardık. Burada en önemli şey, rekonstrüksiyon sağlamak (anatomik bütünlüğü sağlayarak uzvun fonksiyonunu geri kazandırmak) Tümörün tamamını çıkardıktan sonra boş alana doku aktarmak zorunda kaldık.Bu hastamızda göğüsteki kas ve deriyi transfer ederek ameliyatı gerçekleştirdik. “Bunu tamamladık. Ameliyat sonrası sekizinci gündeyiz. Hastayı ağızdan beslemeye başladık, rahatlıkla yutkunabiliyor. Kısa sürede taburcu olacağız” dedi.

“AĞIZ TÜMÖRLERİ AGRESİF BİR İLERLEME GÖSTERİYOR”

Ağız tabanı tümörlerinin çok agresif olduğuna dikkat çeken Prof. bunlar çok agresif, tedavisi ilk etapta ameliyat. Ameliyat yaparken kesinlikle tümör dokusunun geride bırakılmaması gerekiyor. Özellikle bu bölge çok önemli.” Hem fonksiyonel hem de kozmetik açıdan önemli olduğu için ameliyatı biraz zordur” dedi.

“TÜRKİYE BU CERRAHİ İŞLEMLERDE ÇOK İYİ YERDE”

Bu tür operasyonlarda yüz felci, dil felci gibi durumların ortaya çıkabileceğini belirten Prof. Apuhan, “Özellikle nakledilen dokuda beslenme sorunu yani nekroz oluşmuş olabilir. Ancak şu anda sekizinci gündeyiz. Hasta çok sağlıklı ve rahatlıkla yemek yiyebiliyor. Türkiye olarak büyük bir sıkıntı içindeyiz. Bu konuda çok uygun bir yer. Bunu gururla söyleyebiliriz. Özellikle baş boyun bölgesi tümörlerinin etolojisinde sigara, alkol ve diğer hastalıklar son dönemde artış gösterdi. “HPV virüsü, ultraviyole ya da radyasyona maruz kalma gibi şeyler hazırlıyor.” kanser sitesi. Erkeklerde ve ileri yaşlarda biraz daha sık görüyoruz. Çevresel faktörlerden, yaşam tarzına, kötü ağız hijyeninden bunların hepsi birer nedendir ve tümöre zemin hazırlamaktadır” diye uyardı.

“BU TİP AMELİYATLARIN ALT YAPISI İYİ MERKEZLERDE YAPILMASI GEREKİR”

Baş boyun kanserlerine yaklaşımın çok önemli olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Apuhan, son olarak şöyle konuştu:

“Multidisipliner bir yaklaşım gerekiyor. Hastanemizde entegre bir onkoloji merkezimiz var. Geniş bir kurulumuz var. Burada bu hastaları detaylı olarak değerlendiriyoruz. Tedavi seçeneklerini ve tüm aileyi takip ettikten sonra ameliyatı gerçekleştiriyoruz. Bu tip ameliyatlar yapılabilmektedir. Kesinlikle bu kadar büyük ve yeterli altyapıya sahip bir merkezde yapılması gerekiyor.” Hastanemizde gerekli teknolojik donanıma sahibiz. Anestezi ve yoğun bakım kuralları çok iyi. Ama çok şükür bu hastamızı yoğun bakıma ihtiyaç duymadan takip ediyoruz.”

marmaraereglisihaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu