Romanlarında Milli Mücadele destanını yazan Samim Karagöz’ün ölüm yıl dönümü.
Bugün Samim Karagöz’ün 26. ölüm yıldönümü. Ruhu şad olsun… Kurtuluş Savaşı denildiğinde yazdığı Kalpaklılar romanıyla akıllara gelen Samim Karagöz, pek çok yazar gibi milli duyguları işlemiştir. Romanlarında Anadolu’nun destansı hikâyeleri vardır…
Kurtuluş Savaşı’ndan sonra pek çok roman ve öykü yazıldı. Bu romanlardan biri de hiç şüphesiz yazar Samim Karagöz’ün Kalpaklılar adlı kitabıdır. Karagöz’ün Mustafa Kemal Atatürk’ün mücadeleci ruhunu anlatan romanı, onun en çok bilinen ve okunan kitabıdır.
Kalpaklılılar, Samim Kocagöz’ün belgelere dayanarak yazdığı bir destandır. İşgal altındaki topraklardan Kuvayi Milliye’nin doğuşuna, cephelerdeki savaşlardan gerici ayaklanmalara kadar Kurtuluş Savaşı’nın ve bir milletin bağımsızlık mücadelesinin gerçek destanıdır.
Kitaptan…
“Genç kızlar askerlere öpücük gönderiyor”
“Düşman filosu açıkta demirlemiş, iki savaş gemisi rıhtıma biraz daha yaklaşmıştı… Güvertedeki askerler ellerini, şapkalarını sallıyor, marşlar söylüyorlardı… Genç kızlar mavi beyaz elbiseler giymiş, ellerinde çiçekler vardı. feribotlardaki askerlere öpücük gönderiyordu.”
Roman’a geçti
Yazarın hayatından kısa bir kesit sunuyoruz…
Samim Kocagöz, 13 Şubat 1916’da Aydın, Söke, Burunköy’de doğdu. Karagöz, Söke İlkokulu’nun ardından orta öğrenimini İzmir’de tamamladıktan sonra 1942 yılında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nden mezun oldu.
1942-1945 yılları arasında İsviçre’deki Lozan Üniversitesi’nde sanat tarihi okudu. İlk öykülerini 1939-1940 yılları arasında yayımladı. Öykülerindeki konuları yaşadığı çevrenin hayatından çıkardı. 1948’den sonra romana yöneldi.
“Sanat yaşam içindir”
Samim Kocagöz’ün sanat anlayışı” sanat yaşam içindir” Muharrir’in doğduğu, büyüdüğü, yaşadığı ve tanıdığı bölge halkını çok iyi anlattığı şekilde özetlenebilir. 1940’lı yıllarda edebiyatımızda filizlenmeye başlayan yeni edebiyatla adından söz ettiren Samim Kocagöz, 5 Eylül 1993’te İzmir’de vefat etti.